Manifestele Pietei - te regăsesti?

| 20 sep, 2013

Protestele anti-Roșia Montană au devenit din păcate o platformă de lansare și promovare pentru tot felul de mișcări extremiste, unele cu tendințe comuniste, altele anarhiste.

Tot felul de manifeste și liste de revendicări ale „societății civile” circulă pe Internet și din nefericire persoane fără cunoștințe aprofundate despre mecanismele sociale și politice care guvernează lumea în care trăim, având senzația că luptă pentru o cauză nobilă, ajung să le creadă și să le transmită mai departe. Pentru ca lucrurile să fie complete, mai apar și o serie de „lideri” ratați politic care speră la o revenire, așa cum este cazul lui Mihail Neamțu.

Unul dintre aceste „manifeste”, care vrea să dea senzația unei umbre de inteligență, este cel al grupului intitulat Mâna de Lucru. Un amestec de ideologii diferite a dat naștere acestei „liste cu revendicări”, care mai de care mai mai rupte de realitate și mai periculoase.

Spre exemplu, unul din punctele acestui document propagandistic cere naționalizarea tuturor resurselor naturale ale statului, dar și a energiei și distribuției de energie. Probabil cei care l-au scris îl regretă pe Hugo Chavez și consideră că Venezuela este un bun exemplu de guvernare.

O altă doleanță a autorilor ar duce practic la distrugerea sistemului economic. Aceștia cer anularea autonomiei și instituirea controlului social (politic) asupra Băncii Naționale a României, dar și asupra celei Central Europene (de parcă Guvernul României ar putea face acest lucru). Independența Băncii Naționale este obligatorie pentru a asigura sustenabilitatea sistemului economic. Dacă BNR n-ar fi independentă, leul s-ar prăbuși și am ajunge să împrumutam o monedă străină, pentru ca n-am putea avea o monedă proprie. Inflația ar fi atât de mare, încât o pâine ar costa trilioane de lei, așa cum se întâmplă în unele state africane care se lovesc de această problemă. Iată cum este explicată pe pagina de Internet a Băncii Centrale Europene necesitatea independenței unei bănci centrale: „separarea competenţei cheltuirii banilor de cea privind crearea de monedă constituie motivul care stă la baza independenţei unei bănci centrale. Înainte de organizarea unor noi alegeri, un guvern ar putea fi tentat să reducă ratele dobânzilor, demers care stimulează economia pe termen scurt, dar alimentează inflaţia pe termen lung, rezultatul final fiind o diminuare a datoriei publice”. Având în vedere experiența multor alegeri legislative din România, ce credeți că s-ar întâmpla dacă BNR și BCE ar fi sub control politic? Aceast punct al manifestului e de un ridicol fără margini și n-are nicio acoperire logică sau economică, ci unda ideologică, extrem de nocivă.

Un alt punct al manifestului se referă la controlul statului asupra autorităților locale. Pentru un grup care critică actuala clasă politică, este cel puțin ciudat să ceară ca toată puterea statului să fie concentrată într-o serie de autorități centrale, în condițiile în care tendința mondială este spre descentralizare și apropierea cetățenilor de factorii de decizie.

Acestea sunt doar câteva dintre aberațiile acestui manifest în care mulți dintre protestatari se regăsesc. Altele fac referiri subtile la un război de clasă, sub pretextul egalității sociale. Parcă am mai auzit asta odată.

Înainte credeam că cele 100 de cerințe întocmite de Dan Diaconescu si poporul otevist erau cele mai ridicole revendicări politice pe care le-aș putea citi vreodată, până când mi-a fost dat să citesc manifestul Mâna de Lucru. În aceste condiții, aducerea sabiei lui Ștefan cel Mare de la Istanbul pare o cerință legitimă.

Dacă Mâna de Lucru a alcătuit un manifest cu profunde accente comuniste, din Piață nu lipsesc nici reprezentanții celeilalte extreme, cea dreaptă, în persoana mai devreme amintitului Mihail Neamțu. Acesta nu ezită să participe la proteste, sau să provoace tot felul de scandaluri, astfel încât să-și promoveze viziunea legionară, folosind des referințe religioase, în speranța că astfel va avea acces la un public mai larg

Protestele anti-Roșia Montană nu mai sunt de mult manifestări ecologiste, transformându-se în unele anti-sistem, însă soluțiile pe care le vehiculează protestatarii, deși îde multe ori în contradicție din punct de vedere ideologic, au un lucru în comun: răsturnarea actualei ordini politice și impunerea unui nou regim cu profunde trăsături anti-democratice.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 sep, 2013
Stanila
Felicitari pentru articol, domnule Ciprian Stan. Pana acum va credeam comunisti refulati pe toti cei care scrieti pe site-ul rtv. Iar celor care sunt comunisti sau fascisti convinsi le urez sa-i ia dracu' !
21 sep, 2013
LILIANA
PENALII ?
Usor , usor, se face curat la Transporturi !

“Pentru fostul ministru, Relu Fenechiu, managementul privat înseamna ca
aceia care au devalizat ani la rând sistemul feroviar românesc, cum este
cazul directorilor Micu, Dorobanțu sau Ghibu, trebuiesc promovaţi ca
manageri privaţi, dar remuneraţi împărăteşte. Astfel, devalizatorul de
ieri, este de astăzi managerul de succes şi, ca atare, trebuie plătit cu
mii de euro pe lună. Practic, Fenechiu a continuat campania de
distrugerea cu bună ştiinţă a căilor ferate… Valentin Dorobanţu,
managerul privat de la CFR Călători, va fi verificat de Consiliul
Concurenţei pentru desfiinţarea a peste 150 de trenuri de călători ,
toate rentabile pentru companie . Totodată, inspectorii de concurenţă
vor analiza şi modul de acordare a subvenţiei alocate anual de către
Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de transport
feroviar de persoane . Mai mult, Valentin Dorobanţu s-a înţeles cu
liderul sindical Iulică Măntescu ca angajaţii care au manifestat
împotriva Guvernului „să fie consideraţi în deplasare în interesul
serviciului”
"CFR Călători, condusă de Valentin Dorobanțu, ocolește sistematic
licitațiile .
De la începutul
anului, toate contractele, în valoare de peste 70 de milioane de euro,
au fost încheiate prin „negociere cu publicare"
Peste 50.000.000 de euro au fost direcționați pentru reparații, iar
circa 1.500.000 de euro pentru șase contracte de salubrizare.
Prin aceeași schemă, CFR Călători va atribui încă 20 de contracte, a
căror valoare totală poate atinge 15 milioane de euro. Se mai pot adauga
inca 35 milioane euro, in ultimile 8 luni din 2013 , achizitia de
motorina prin negociere directa"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ