CSM: Traian Băsescu a adus atingere independenței sistemului judiciar

| 17 dec, 2014

Afirmația președintelui Traian Băsescu:  „decizii ale unor procurori au fost controlate de un ziarist important” a fost amendată de Consiliul Suprem al Magistraturii ca fiind de natură să afecteze independența justiției.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat  că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, preşedintele României,  lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, difuzată de postul de televiziune B1TV la data de 9 septembrie 2014, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

La data de 23 septembrie 2014, prin Hotărârea nr. 1043, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la o eventuală atingere adusă independenţei justiţiei în raport cu afirmaţiile domnului Traian Băsescu, preşedintele României, formulate în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, difuzată de postul de televiziune B1TV la data de 9 septembrie 2014, declaraţii preluate ulterior de către mass media, se arată în comunicatul CSM.

În cadrul emisiunii anterior amintite, domnul Traian Băsescu a făcut afirmaţii în sensul că „decizii ale unor procurori au fost controlate de un ziarist important.” Acesta a făcut şi aprecieri la adresa justiţiei, a numirilor în funcţii a procurorilor, a implicării puterii politice şi executive în înfăptuirea actului de justiţie, precum şi la necesitatea epurării sistemului de elementele corupte.

Traian Băsescu s-a referit la jurnalistul Cătălin Tolontan, care publică mai multe investigații ce o are în centrul atenției pe protejata președintelui Băsescu, Elena Udrea.

Ce spunea pe blogul personal Cătălin Tolontan despre atacul lui Băsescu: Președintele României folosește insinuări ca să insulte și să amenințe insinuant la TV un jurnalist, asta e dezonorant.

În acest context, domnul Traian Băsescu a vorbit despre „corupţie şi control politic asupra judecătorului”, despre reminiscenţele vechi care s-au transferat şi generaţiei noi din sistemul judiciar, afirmând că „sunt unii la care din cauza incorectitudinii unor procurori nu s-a mers până la capăt, pentru că la un moment dat a intervenit cineva din sistemul putred, din sistemul vechi”.

Cu privire la aspectele menţionate, Inspecţia Judiciară a efectuat verificări, în cadrul cărora au fost stabilite următoarele:

Din declaraţia preşedintelui României şi din relaţiile furnizate de PÎCCJ, DNA şi DIICOT nu rezultă suficiente indicii care să conducă la identificarea procurorilor despre a căror conduită se face vorbire şi nici pentru verificarea veridicităţii susţinerilor domnului Traian Băsescu, nefiind posibilă  sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori declanşarea procedurii de cercetare disciplinară faţă de aceşti procurori.

S-a apreciat că în cazul în care preşedintele României face afirmaţii publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestând neîncredere în independenţa şi imparţialitatea unor magistraţi, cu atât mai mult, ceilalţi cetăţeni implicaţi în desfăşurarea procedurilor judiciare, în calitate de părţi ori subiecţi procesuali, sunt influenţaţi să-şi piardă încrederea în justiţie.

Chiar şi în cadrul discursurilor politice, în aspectele care vizează autoritatea justiţiei, trebuie să se ţină seama de rolul care revine puterii judiciare şi de necesitatea de a se păstra încrederea cetăţenilor în actul în actul de justiţie, în scopul protejării magistraţilor de atacurile lipsite de fundament venite din partea oricărei persoane.

Potrivit dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr.317/2004, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ